Ο Χριστός ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ - ΖΑΡΡΑΣ, Νεκτάριος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη μελέτη εξετάζεται η εμφάνιση και εξέλιξη του εικονογραφικού θέματος του Χριστού ἐνἑτέρᾳμορφῇ στην Παλαιολόγεια περίοδο και, πιο συγκεκριμένα, σε μία ομάδα μνημείων, που τοποθετούνται μεταξύ των ετών 1295-1320. Ο τρόπος απεικόνισης του Χριστού, καθώς και η θέση της σκηνής στον ναό ερμηνεύονται με βάση το συμβολικό περιεχόμενο του θέματος στην εκκλησιαστική γραμματεία. Τέλος επιχειρείται η σύνδεση του θέματος του Χριστού,ἐνἑτέρᾳμορφῇ,με το πνευματικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώθηκε από την αντιπαράθεση των Αρσενιατών με την επίσημη Εκκλησία.