Μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα στο Άγιον Όρος (1600-1750) - ΛΙΑΚΟΣ, Δημήτριος Α. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη μελέτη αυτή επιχειρείται η επισκόπηση της παραγωγής των έργων ξυλογλυπτικής της περιόδου 1600-1750 στο Άγιον Όρος. Αφετηρία αυτής της παραγωγής αποτελεί το τέμπλο του Πρωτάτου, έργο του μοναχού Νεοφύτου (1611) και κατάληξή της τα προδρομικά μπαρόκ έργα, όπως το τέμπλο του καθολικού της Μονής Σταυρονικήτα (1743) ή τμήματα του τέμπλου από το κελί του Καλαθά στις Καρυές (1760).