Το πρόβλημα της συνεργασίας των μικρογράφων στην ιστόρηση των χειρογράφων - SMIRNOVA, Engelina (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ένας αριθμός ρωσικών ιστορημένων χειρογράφων που χρονολογούνται από τον 11ο έως τα τέλη του 15ου αιώνα και κοσμούνται με όχι περισσότερες από τέσσερις ή έξι μικρογραφίες, δεν έχουν εικονογραφηθεί από έναν μόνο ζωγράφο, αλλά από δύο ή ακόμη και από τρεις. Αυτοί οι καλλιτέχνες ανήκαν στο ίδιο εργαστήριο που διακοσμούσε εκκλησίες κατά τις ζεστές εποχές του χρόνου. Εξαιτίας του ψυχρού κλίματος της Ρωσίας, οι ζωγράφοι δεν μπορούσαν να εργάζονται όλο το χρόνο στις τοιχογραφίες, γι’ αυτό τον υπόλοιπο καιρό ζωγράφιζαν φορητές εικόνες για το τέμπλο και εικονογραφούσαν χειρόγραφα. Αυτή η μορφή οργάνωσης εργαστηρίων ζωγραφικής ήταν, πιθανώς, περισσότερο τυπική για τη ρωσική παρά για τη βυζαντινή καλλιτεχνική δραστηριότητα.