Το ευαγγελιστάριο της Τραπεζούντας (κώδικας gr. 21 και 21a) στη ρωσική εθνική βιβλιοθήκη, Αγία Πετρούπολη, και η βυζαντινή τέχνη μετά τη Μακεδονική αναγέννηση - ZAKHAROVA, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το άρθρο εξετάζει τις μικρογραφίες του λεγόμενου Ευαγγελισταρίου της Τραπεζούντας, που φυλάσσεται στη Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη, στην Αγία Πετρούπολη. Ενώ η χρονολόγηση του χειρογράφου στο β΄ μισό του 10ου αιώνα είναι ευρέως αποδεκτή, ο τόπος δημιουργίας του παραμένει αβέβαιος. Η συγγραφέας απορρίπτει παλαιότερη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία το χειρόγραφο δημιουργήθηκε στη Μικρά Ασία. Κατά την άποψη της, οι μικρογραφίες του Ευαγγελισταρίου της Τραπεζούντας, μαζί με ορισμένα άλλα έργα τέχνης, κυρίως κωνσταντινουπολίτικης προέλευσης, αντιπροσωπεύουν μια εκφραστική αντι-κλασική τάση που εμφανίστηκε στο γ΄ τέταρτο του 10ου αιώνα ως αντίδραση στον κλασικισμό της Μακεδονικής Αναγέννησης.