Γραπτές επιγραφές από το περίστωο του ναού της Παντάνασσας στη Φιλιππιάδα - ΒΕΛΕΝΗΣ, Γεώργιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο εξετάζονται οι επιγραφές που συνοδεύουν την κτητορική παράσταση των δωρητών από το ναό της Παντάνασσας στη Φιλιππιάδα της Ηπείρου. Συγκεκριμένα στοιχεία των επιγραφών ξεχωρίζουν: είναι ορθρογραφημένες, γραμμένες από το ίδιο χέρι, μετην τεχνική της ξηρογραφίας. Η πρώτη επιγραφή στο αριστερό άκρο της παράστασης αναφέρεται στον δεσπότη Νικηφόρο Α΄, η δεύτερη στη σύζυγό του, Άννα Παλαιολογίνα, ενώ η τρίτη, ένα στιχούργημα 20 ιαμβικών στίχων, αναφέρεται στη Θεοτόκο και στα μέλη της ηγεμονικής οικογένειας του δεσποτάτου, τον Νικηφόρο, την Άννα και τα τέκνα τους, Θάμαρ και Θωμά. Η παράσταση μπορεί να χρονολογηθεί κατάτοθέρος του 1294.