Μεσοβυζαντινά γλυπτά με ζώα από τη συλλογή γλυπτών στο Τζαμί της Χαλκίδας - ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΤΟΥ-ΜΑΝΩΛΕΣΣΟΥ, Ελένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Παρουσιάζονται γλυπτά που είχαν από παλιά συγκεντρωθεί στο Τζαμί της Χαλκίδας και τα οποία χρονολογούνται κυρίως στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Τα γλυπτά, στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνικές επεξεργασίας τυπικές για τον 10ο-13ο αι., προέρχονται, ενδεχομένως στην πλειονότητά τους, από την πόλη της Χαλκίδας και διακοσμούνται με παραστάσεις ζώων και μυθικών όντων. Η τέχνη τους αντικατοπτρίζει εκείνη σημαντικών κέντρων παραγωγής γλυπτών, όπως η Αθήνα, η Θήβα, η Θεσσαλονίκη, και ενισχύει τις απόψεις περί μετακίνησης τεχνιτών και περί της ύπαρξης καλλιτεχνικών επαφών μεταξύ περιοχών του ελλαδικού χώρου.