Παρατηρήσεις στις πόλεις και τις αστικές οικίες της ύστερης αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο - ΠΕΤΡΙΔΗΣ, Πλάτων (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Μολονότι η χωροταξική οργάνωση κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας είχε διαφορετική πορεία στις επαρχίες του ανατολικού τμήματος απ'ό,τι σε εκείνες του βόρειου και δυτικού, στις γενικές αρχές του το σύστημα της οργάνωσης των πόλεων διατήρησε τη μορφή του έως τα τέλη του 5ου αιώνα. Κατά τον 6ο αιώνα το αστικό τοπίο αναδιαμορφώθηκε με κεντρικάσημεία τη θέση των εκκλησιών σε αυτό.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι η πόλη των Φιλίππων. Σε ό,τι αφορά τις οικίες, ως μέρους της οργάνωσης του τοπίου, από τα ανασκαφικά δεδομένα προκύπτει ότι διατηρούνται και εδώ οι βασικές αρχές που κληροδοτήθηκαν από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Το μέγεθος, η εσωτερική διαρρύθμιση των δωματίων και η πιθανή χρήση τους, η ύπαρξη ή όχι αύλειου χώρου, συνιστούν μερικά από τα στοιχεία που βοηθούν σε μια κατηγοριοποίηση ανάλογη με τηνκοινωνικήθέσητου κατόχου.Η δυναμική όμως των αλλαγών του 6ου αιώνα επηρεάζει ριζικά τη μορφή και τη χρήση των οικιών,καθρεφτίζοντας σε αυτές την ιστορία των πόλεων κατά την ύστερη αρχαιότητα.