Η τυπολογία των εκκλησιών της Ρόδου κατά την ιπποτοκρατία (1309-1522) - ΝΤΕΛΛΑΣ, Γιώργος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
: Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο νησί της Ρόδου κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένους τύπους και μορφολογικά στοιχεία, όπως αυτά εντοπίζονται στους ναούς της μεσαιωνικής πόλης. Συγκεκριμένα οι πέντε ξεχωριστοί ναοδομικοί τύποι που απαντούν συνθέτουν το βασικό πλαίσιο στον τομέα αυτόν, ενώ παράλληλα τα μορφολογικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται τυποποιούν το διακοσμητικό λεξιλόγιο. Τέλος, η ύπαρξη ναών με στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής συνιστά έκφραση της Δυτικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο νησί της Ρόδου.