Η μνημειακή αρχιτεκτονική στις περιοχές μεταξύ Βυζαντίου και Δυτικής Ευρώπης - KORAĆ, Vojislav (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εξέταση των αρχιτεκτονικών επιρροών στη μεσαιωνική Ιταλία υπό το πρίσμα των πολιτικών και πολιτιστικών επαφών με το Βυζάντιο διαφαίνεται σε μια σειρά ναών στους οποίους η στέγαση με τρούλο υποδεικνύει αυτήν την έμπνευση και λειτουργεί ως σημείο ερμηνευτικής αναφοράς. Ανάλογος βαθμός επιρροών ανιχνεύεται από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική σε εκείνη του σερβικού βασιλείου. Η δημιουργία μιας ιδιαίτερης μεικτής καλλιτεχνικής γλώσσας που αντλεί τόσο από έργα της υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης, όσο και από την ιταλική υστερορωμανική/γοτθική χαρακτήρισε τη δυναστεία των Νεμανιδών και επιβίωσε αργότερα στη σχολή του Μοράβα.