Παρατηρήσεις στο καθολικό της μονής Αστερίου - ΣΤΟΥΦΗ-ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ, Ιωάννα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το καθολικό της Μονής Αστερίου είναι ένας σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο (διαστ. 8,20Χ6,50 μ.), τρεις ημιεξαγωνικές αψίδες στα ανατολικά και νάρθηκα. Ο ναός χαρακτηρίζεται από τις αρμονικές οικοδομικές του χαράξεις. Ανοικτό παραμένει το θέμα της αποκατάστασης της αρχικής μορφής του ναού και των μεταγενέστερων επεμβάσεων του νάρθηκα. Μέχρι πρόσφατα, ο ναός συγκαταλεγόταν στους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας. Όμως παρά τα βυζαντινά του πρότυπα, η κατασκευή δηλώνει ότι ανήκει ανεπιφύλακτα στη Μεταβυζαντινή περίοδο και μάλιστα στον 16ο αιώνα.