Μία σπάνια παράσταση έφιππου αγίου στην Κύυπρο και η ανατολική προελευση της - VELMANS, Tania (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Με αφορμή την παράσταση του έφιππου αγίου Γεωργίου που σώζει τον παίδα από τον ναό της Παναγίας στην Αφέντρικα της Κύπρου, του 12ου-13ου αιώνα, εξετάζονται οι εικονογραφικές καταβολές της, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την γραπτή παράδοση των θαυμάτων του τον 11ο αιώνα. Η παρουσία των πρωιμότερων απεικονίσεων της παράστασης αυτής βρίσκονται στη Γεωργία σε διάφορες παραλλαγές, ενώ στη συνέχεια, η διάδοσή της στις υπόλοιπες περιοχές της βυζαντινής επικράτειας τοποθετείται όχι νωρίτερα από τον 14ο-15ο αιώνα. Τεκμαίρεται έτσι, η έμπνευση της παράστασης στα Αφέντρικα από ανατολικά πρότυπα και τονίζεται η ιδιαίτερη θέση της Κύπρου μεταξύ της Πρωτεύουσας και της περιφέρειας.