Ναός Αγίου Νικολάου στο Πλατάνι Αχαΐας. Συμπληρωματικά στοιχεία - ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ, Σταύρος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο από παλιά γνωστός στην έρευνα τρίκογχος με νάρθηκα ναός του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Πλατάνι της Αχαΐας, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ναοδομίας της λεγόμενης Ελλαδικής σχολής και μία από τις ελάχιστες σωζόμενες βυζαντινές εκκλησίες της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Στόχος της μελέτης είναι η, κατά το δυνατόν, συστηματική μελέτη της οικοδομικής ιστορίας του μνημείου και η εξέταση συγκεκριμένων κατασκευαστικών και μορφολογικών του στοιχείων, τα οποία, είτε δεν έχουν έως τώρα επισημανθεί, είτε έχουν παρερμηνευθεί, προκειμένου να γίνει μια πληρέστερη αναπαράσταση της αρχικής μορφής του ναού και, μέσω αυτής, να ερμηνευθούν ορισμένες ιδιομορφίες του.