Εικονογραφικές παραλλαγές σε ένα ευαγγέλιο του 10ου αιώνα - SCHWARTZ, Ellen C. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο κώδικας Sin.gr.204 είναι γνωστό βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται γύρω στο 1000 μ.Χ. Μεταξύ των μικρογραφιών του, δύο ξεχωρίζουν ως μη συνηθισμένες: το πορτραίτο της Θεοτόκου που κρατεί ειλητό και ο αταύτιστος ερημίτης Πέτρος. Η Θεοτόκος φαίνεται να αντιγράφει παράσταση Οδηγήτριας, με τομικρό Χριστό να έχει αντικατασταθεί από ειλητό στο αδέξια αποδοσμένο αριστερό χέρι της. Ο καλλιτέχνης ίσως θεώρησε αναγκαία αυτή την επινόηση, λόγω της ύπαρξης πορτραίτου του Χριστού στο προηγούμενο φύλλο. Το πορτραίτο του μοναχού Πέτρου διαφοροποιεται από τα άλλα εξαιτίας της επίπεδης, σχεδόν μονόχρωμης απόδοσής του. Αυτός ο τρόπος απόδοσης είναι ίσως εμπνευσμένος από πορτραίτα θανόντων αγίων σε μηνολόγια, ώστε να τονισθεί ότι πρόκειται για τοπικό, νεώτερο ασκητή, σε αντί- θεση προς τους ευαγγελιστές, τον Χριστό και τη Θεοτόκο.