Βυζαντινά μαχαιροπίρουνα: μία επισκόπηση - PARANI, Maria G. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το συγκεκριμένο άρθρο πραγματεύεται τη χρήση μαχαιροπίρουνων στο βυζαντινό τραπέζι από τον 4ο μέχρι και τα μέσα του 15ου αιώνα μ. Χ., όπως αυτή μπορεί να ανασυσταθεί με βάση αρχαιολογικά τεκμήρια, σχετικές αναφορές σε γραπτά κείμενα, αλλά και εικαστικές μαρτυρίες. Παρά την αποσπασματικότητα των πηγών, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αρκετά για να αναδειχθεί ο ρόλος των βυζαντινών μαχαιροπίρουνων, όχι μόνο ως χρηστικών αντικειμένων, αλλά και ως μέσων για την επίδειξη της κοινωνικής και οικονομικής θέσης των κατόχων/χρηστών τους.