Ο νέος ρόλος των προφητών στο εικονογραφικό πρόγραμμα των βυζαντινών ναών μετά την Εικονομαχία. Η περίπτωση της Νέας Εκκλησίας Tokali στην Καππαδοκία - TETERIATNIKOV, Natalia (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
To άρθρο εστιάζεται στο ρόλο των προφητών στο εικονογραφικό πρόγραμμα της Νέας Εκκλησίας Tokali (μέσα 10ου αι. ή περί το 960) στην Καππαδοκία. Οι προφήτες εικονίζονται ολόσωμοι και κρατώντας ενεπίγραφα ειλητά κοντά σε σκηνές από την Καινή Διαθήκη, ενώ στα περισσότεραπρογράμματα αυτής της περιόδου στην Καππαδοκία, οι προφήτες εικονίζο νται σε προτομή, χωρίς να εκφράζουν κάποια μηνύματα. Η νέα αυτή τάση που παρατηρείται στο διάκοσμο της Νέας ΕκκλησίαςTokali αντανακλάμεταβολέςστη βυζαντινήθεία λειτουργία. Υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ανάλογου φαινομένου στη βυζαντινή πρωτεύουσα και σε άλλες επαρχίες τουΒυζαντίου.