Το μαρτύριο του αγίου Μάμαντα στον Βίο του πατριάρχη Ταρασίου (BHG 1698) - EFTHYMIADIS (Στέφανος ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ), Stephanos (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Στη σειρά παραστάσεων μαρτυρίου, οι οποίες, υπό μορφή ρητορικής έκφρασης, συνθέτουν το εικονογραφικό πρόγραμμα που εντάσσει στον Βίο του πατριάρχη Ταρασίου (BHG 1698) ο συγγραφέας του, Ιγνάτιος Διάκονος, συμπεριλαμβάνεται εκείνη ενός μάρτυρα που πριν από το τέλος του φέρεται να βαδίζει χωρίς τα σπλάγχνα του. Με αφορμή την ταύτιση του μάρτυρα αυτού με τον άγιο Μάμαντα, εξετάζεται η εικονογράφησή του κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, ειδικότερα η απεικόνιση της σκηνής του μαρτυρίου του. Παράλληλα, αναλύεται η προοπτική, υπό την οποία ο Ιγνάτιος αναπλάθει ρητορικά το όλο εικονογραφικό πρόγραμμα στον συγκεκριμένο Βίο.