Ο όσιος Θωμάς ὁ ἐν τῷ Μαλεῷ: προσεγγίσεις στα ιστορικά δεδομένα ενός λησμονημένου αγίου - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ (Anna LAMBROPOULOU), Αννα; ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ (Maria GEROLYMATOU), Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η μνήμη του οσίου Θωμά τοῦ ἐν τῷ Μαλεῷ τιμάται την 7η Ιουλίου. Ελάχιστα κείμενα αναφέρονται στον όσιο, όπως το Συναξάριο της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β´. Πρόκειται για Βίους σύντομους και εξαιρετικά φειδωλούς σε ιστορικές μαρτυρίες. Ο άγιος δεν περιλαμβάνεται στην Bibliotheca Hagiographica Graeca. Ακόμη, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγωγή του, τους γονείς του, την θέση του στην στρατιωτική ιεραρχία, τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος, τον τόπο άσκησής του και τον χρόνο θανάτου του. Η μελέτη επιχειρεί να αναδείξει τα προβλήματα που ανακύπτουν, και να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά.