Θεοδώρα Πετραλείφα – Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή. Δύο βυζαντινές βασίλισσες στην αυλή του Δεσποτάτου της Ηπείρου - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Varvara PAPADOPOULOU), Βαρβάρα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η Θεοδώρα Πετραλείφα και η Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή αποτελούν δύο σημαντικές και δυναμικές προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ηπείρου. Η πρώτη υπήρξε σύζυγος του Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα, δεσπότη του κράτους της Ηπείρου, ενώ η δεύτερη ανιψιά του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου και σύζυγος του Νικηφόρου Α΄, γιου της Θεοδώρας. Πρόκειται για την πεθερά και τη νύφη της, οι οποίες συμμετείχαν με ποικίλους τρόπους στα πολιτικά ζητήματα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια προσέγγιση στη ζωή, το έργο και τη συμβολή τους στη μνημειακή τέχνη της περιοχής.