Από την Κύπρο στην Κίμωλο. Εικόνα Δέησης με τον Χριστό πλαισιωμένο από τον άγιο Ανδρόνικο και την αγία Αθανασία - ΔΗΛΕ (Nancy DILE), Νάνση (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η εικόνα της Κιμώλου με τον Χριστό Παντοκράτορα και τους αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία δεομένους είναι η μόνη γνωστή με αυτό το θέμα. Τα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά στοιχεία της σύνθεσης δείχνουν ότι πρόκειται για υψηλής ποιότητας έργο –κατασκευασμένο περί το 1400– κυπριακού εργαστηρίου, στο οποίο εργάζονταν ζωγράφοι από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται πιθανότατα για μια αναθηματική εικόνα που προσεφέρθη, με αφορμή κάποια επιδημία ή ξηρασία, σε άγνωστο, σήμερα, προσκύνημα των δύο αγίων στην Κύπρο, όπου τιμώνται ιδιαίτερα. Η μετακίνησή της στην Κίμωλο συνδέεται με το προσφυγικό ρεύμα Κυπρίων, που ακολούθησε την τουρκική κατάκτηση της Μεγαλονήσου (1571) και με τις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο Αιγαίο στο τέλος του 16ου αιώνα και οδηγούν στη δημιουργία του οικισμού του Κάστρου Κιμώλου.