Εφυαλωμένες κούπες από τη Σεβαστούπολη στην Αμπχαζία - KHRUSHKOVA, Liudmila (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η Σεβαστούπολη της Αμπχαζίας (σημερινό Sukhum) είναι μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις στα ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Η συλλογή εφυαλωμένης κεραμικής από τη Σεβαστούπολη περιλαμβάνει 173 κομμάτια από ερυθρωπό και πέντε από λευκό πηλό. Η εφυάλωση είναι κυρίως κίτρινη ή καστανοκίτρινη, ενώ συνηθισμένο διακοσμητικό θέμα αποτελούν οι ομόκεντροι κύκλοι στο κέντρο. Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται βάσεις από κούπες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα.