Κωδωνισμός στο Άγιον Όρος κατά την οθωμανική περίοδο, Β: Οι καμπάνες - SUAREZ, Alex Rodriguez (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η μελέτη εξετάζει ένα σύνολο από σαράντα καμπάνες στη χερσόνησο του Άθω, που χρονολογούνται από τον 17ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Η καμπάνα αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά εξαρτήματα της εκκλησιαστικής τελετουργίας, καθώς λίγες δημοσιεύσεις έχουν φωτίσει αυτήν την πτυχή του εκκλησιαστικού υλικού πολιτισμού. Εστιάζοντας στη διακόσμηση και στις επιγραφές τους, το άρθρο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ιστορία της καμπάνας στο Άγιον Όρος κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας.