Συμβολισμός στα εβραϊκά και χριστιανικά έργα τέχνης στην ύστερη αρχαιότητα - OVADIAH, Asher (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η χρήση των συμβόλων και η πιθανή ερμηνευτική τους προσέγγιση στην ιουδαϊκή και χριστιανική τέχνη της Ύστερης αρχαιότητας έως περίπου τον 7ο αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της χριστιανικής τέχνης από τον 4ο αιώνα κ.ε., όπου σε γενικό πλαίσιο εγγράφονται οι δυναμικές στη χρήση των εικόνων και των συμβόλων, ενώ γίνεται και αναφορά στην αλληγορική ή σημειολογική ερμηνεία αυτών με βάση την πατερική διδασκαλία και θεολογία.