Νέα δεδομένα για την Παναγία Σκριπού στη Βοιωτία - VOYADJIS (Σωτήρης ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ), Sotiris (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η Παναγία Σκριπού είναι γνωστό βοιωτικό μνημείο που χρονολογείται με ασφάλεια το 873/74. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται παρατηρήσεις που έγιναν το 2000-2001, κατά τις εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και τις παράλληλες αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1995, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτήριο. Tα νέα ευρήματα, αν και δεν αλλάζουν την προηγούμενη οπτική για το μνημείο, φωτίζουν αρκετές από τις πτυχές του. Εξετάζεται η δομική διάταξη του κτηρίου καθώς και η τρωτότητά του στους σεισμούς που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο παρελθόν. Εξακριβώνεται, επίσης, η ακριβής μορφή και θέση του τέμπλου του.