Ὁ ναὸς τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων στὴν Ἀρχαία Ἀγορὰ τῶν Ἀθηνῶν καὶ τὰ ἀρχιτεκτονικά του πρότυπα - ΓΚΙΟΛΕΣ (Nikolaos GKIOLES), Νικόλαος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Ὁ ναὸς τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Σολάκη στὴν Ἀρχαία Ἀγορὰ τῶν Ἀθηνῶν (π. 1000) συνδυάζει στοιχεῖα ἑνὸς περίκεντρου σχεδίου, ἑνὸς τετρακόγχου μὲ μικρότερες γωνιακὲς κόγχες μεταξὺ τῶν μεγάλων καὶ ἑνὸς τετρακιονίου σταυροειδοῦς ἐγγεγραμμένου πυρήνα. Τὰ πρωιμότερα παραδείγματα συνδυασμοῦ σταυροειδοῦς ἐγγεγραμμένου μὲ τέσσερεις ἐξέχουσες κόγχες ἀπαντοῦν σὲ μνημεῖα τῆς Ἀρμενίας, ἐνῶ διαφορετικὰ χαρακτηριστικὰ ἐμφανίζονται σὲ μνημεῖα τοῦ Καυκάσου. Ἀρμενικὰ στοιχεῖα, ὅπως ὁ κεντρικὸς ὀκταγωνικὸς πυρήνας ἢ ὁ σταυροειδὴς ἐγγεγραμμένος μὲ τέσσερεις ἐξέχουσες κόγχες ὑπάρχουν στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ τὴν εὐρύτερη περιοχή της. Σὲ κωνσταντινουπολίτικη ἐπίδραση ὀφείλεται πιθανὸν αὐτὸ τὸ ἰδιότυπο ἀθηναϊκὸ μνημεῖο.