Παρατηρήσεις στην οικοδομική ιστορία και την αρχιτεκτονική του ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους - MAMALOUKOS (Σταύρος ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ), Stavros (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Ο ναός του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο οποίος έχει αποκτήσει τη σημερινή του μορφή μετά από μακρά σειρά επεμβάσεων, οικοδομήθηκε στην έκτη δεκαετία του 10ου αιώνα. Στην αρχική του μορφή ο ναός ήταν μια μεγάλων διαστάσεων ιδιότυπη ξυλόστεγη σταυρική βασιλική που, με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί unicum για τη μεσοβυζαντινή ναοδομία αλλά και μια ακόμη απόδειξη για την ύπαρξη πρωτοτυπίας στη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η βασισμένη κυρίως σε έρευνα πεδίου επανεξέταση του οικοδομικού χρονικού και της αρχιτεκτονικής του μνημείου.