Η χρήση του παρελθόντος στο υστεροβυζαντινό γίγνεσθαι: Η προβολή του οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε» ως ισαποστόλου σε ναούς της Λακωνίας (13ος-14ος αιώνες) - TAKOUMI (Αννα ΤΑΚΟΥΜΗ), Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Μεταξύ των πολλών υστεροβυζαντινών παραστάσεων του οσίου Νίκωνα «του Μετανοείτε» σε ναούς της Λακωνίας ορισμένες ξεχωρίζουν λόγω της θέσης τους δίπλα στους αποστόλους ή/και στην αποστολικού χαρακτήρα σκηνή της Πεντηκοστής. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική σημασία της αποστολικότητας και τον ιδιαίτερο υπερτονισμό της μετά το 1204, στο πλαίσιο των ενωτικών συζητήσεων Ορθοδόξων και Λατίνων, η συγκεκριμένη επιλογή εξαίρει κατεξοχήν τον όσιο Νίκωνα ως ισαπόστολο και υπέρμαχο της ορθής πίστης.