Βυζαντινή παράσταση Καλού Ποιμένος - ΣΚΛΑΒΟΥ-ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ, Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών φυλάσσεται ανάγλυφη μαρμάρινη παραστάδα με την παράσταση του Καλού Ποιμένος. Την παράσταση συμπληρώνει φυτικός διάκοσμος, ένας σκύλος και η παρουσία ενός ταινιωτού κόμβου. Η εξέταση της εικονογραφίας του θέματος εντάσσει την παραστάδα στα έργα της βυζαντινής σύλληψης και εικονογραφίας, ενώ το ιδιαίτερο μοτίβο του ταινιωτού κόμβου, στοιχείου με τη «μαγική» και φυλακτήρια σημασία του εμπλουτίζει την παράσταση με μια δεισιδαιμονική ποιότητα. Από τεχνοτροπικής άποψης, η ανάγλυφη παραστάδα μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 13ου αιώνα.