Η εικονογραφία της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου (αρχές του 13ου αιώνα) στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας - TATARCHENKO, Svetlana N. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η έκδοση του νέου καταλόγου της συλλογής της Πινακοθήκης Τρετιακόφ έχει συμβάλει στη λεπτομερή μελέτη μεσαιωνικών ρωσικών έργων ζωγραφικής. Από τα δεκαέξι αντικείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις πρωιμότερες εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, περιλαμβάνεται μία εικόνα του 13ου αιώνα με παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η σημασία αυτής της εικόνας για την ιστορία της βυζαντινής τέχνης, παρά την προέλευσή της από το Νόβγκοροντ, είναι ιδιαίτερη σχετικά με την τεχνοτροπία της, η οποία θυμίζει μνημεία ελλήνων καλλιτεχνών των αρχών του 13ου αιώνα, καθώς και σχετικά με την εικονογραφία της, η οποία εξετάζεται στο παρόν άρθρο.