Επιγραφική μαρτυρία για τους ζωγράφους του Πρωτάτου. Μια πρώτη παλαιογραφική προσέγγιση - ΝΑΣΤΟΥ (Andromachi G. NASTOU), Ανδρομάχη Γ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Οι εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου του ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους απέδωσαν, μεταξύ άλλων, μία επιγραφή που διατηρεί γράμματα του ονόματος «Ευτύχιος» και επιτρέπει την ταύτιση του συνεργείου που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του ναού, με αυτό των θεσσαλονικέων Μιχαήλ Αστραπά και Ευτυχίου. Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να διασαφηνιστεί η συμμετοχή του ενός ή των δύο ζωγράφων στο Πρωτάτο, μέσα από μια συγκριτική παλαιογραφική εξέταση των επιγραφών του καθεδρικού ναού του Αγίου Όρους με τις επιγραφές και τις υπογραφές του συνεργείου στα μνημεία που ιστόρησαν υπό την πατρωνία του κράλη Μιλούτιν.