Μερικές παρατηρήσεις στο δεύτερο ψηφιδωτό δάπεδo της επισκοπικής βασιλικής στη Φιλιππούπολη της Θράκης - TOPALILOV, Ivo (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
H παρούσα μελέτη εξετάζει την προέλευση των εργαστηρίων ψηφοθετών, που συμμετείχαν στη φιλοτέχνηση του δεύτερου ψηφιδωτού δαπέδου της επισκοπικής βασιλικής της Φιλιππούπολης στη Θράκη, το οποίο χρονολογείται στην έκτη με έβδομη δεκαετία του 5ου αιώνα. Η ανάλυση του εικονογραφικού προγράμματος και της τεχνοτροπίας του ψηφιδωτού δαπέδου οδηγεί στη διάκριση τεσσάρων εργαστηρίων: ενός, το πιθανότερο, μητροπολιτικού, δύο επαρχιακών, ισχυρά επηρεασμένων από την καλλιτεχνική παραγωγή της Κωνσταντινούπολης, και ενός τοπικού εργαστηρίου.