Το Ευαγγέλιο του Σκευοφυλακίου της μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Ορους, το λεγόμενο «του Φωκά», και ο αθωνικός κώδικας Λαύρας Α 86 - ΛΙΤΣΑΣ (Efthymios Κ. LITSAS), Ευθύμιος Κ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Στο παρόν άρθρο μελετάται το «Ευαγγέλιο του Φωκά» στο Σκευοφυλάκιο της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και η στάχωσή του. Το χειρόγραφο χρονολογείται στα τέλη του 11ου – αρχές του 12ου αιώνα, αλλά, σύμφωνα με την προφορική παράδοση της μονής, θεωρείται δώρο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Β΄ Φωκά (963-969). Η στάχωση είναι αποκολλημένη από τη ράχη του χειρογράφου και φαίνεται να μην είναι οργανικά δεμένη με το σώμα των «τετραδίων». Εξετάζονται συστηματικά διάφορα ενδεχόμενα και η μελέτη καταλήγει στο αρκετά βέβαιο συμπέρασμα ότι η στάχωση, που χρονολογείται στον 10ο αιώνα, πρέπει να συνδεθεί με το χειρόγραφο της Λαύρας Α 86, επίσης του 10ου αιώνα, το οποίο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί αυτοκρατορικό δώρο.