Το δογματικό υπόβαθρο στην αψίδα του Αγίου Παντελεήμονα Βελανιδιών. Ο Ευαγγελισμός, ο Μελισμός, ο επώνυμος άγιος - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Χαρά (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα στα Βελανίδια, στην επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον τοιχογραφικό του διάκοσμο που καταλαμβάνει μόνο την αψίδα, και τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 13ου αιώνα. Το εικονογραφικό της πρόγραμμα διαμορφώνεται στο τεταρτοσφαίριο με την Παναγία στον εικονογραφικό τύπο της Βλαχερνίτισσας και στον ημικυλίνδρο, όπου απεικονίζεται ο Μελισμός σε δύο ζώνες. Στη ζώνη των ιεραρχών εντάσσεται και ο επώνυμος άγιος του ναού. Ο Μελισμός ως ευχαριστιακό θέμα γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση στη Λακωνία από τα μέσα του 13ου αιώνα καθώς συνδέεται με δογματικά ζητήματα. Τη διάδοσή του πρέπει να ευνόησε η ιστορική συγκυρία της παρουσίας των Φράγκων στην Πελοπόννησο και οι δογματικές διαφορές μεταξύ ορθόδοξης και λατινικής Εκκλησίας.