Το τίμημα της τέρψης: Βίος και αναβιώσεις του Καιρού στη Βυζαντινή τέχνη - ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ηλίας (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Με αφορμή μικρογραφική παράσταση που απεικονίζει τον Βίο μέσα σε πρωτόγραμμα του κώδικα Urbani (11ος αιώνας) της βιβλιοθήκης Francoziana που βρίσκεται στη Γένοβα, γίνεται μια αναδρομή στις λογοτεχνικές και εικαστικές απεικονίσεις του Καιρού, το αρχαίο αντίστοιχο του Βίου. Μέσα από την αναδρομή αυτή επισημαίνονται τα κοινά εικονογραφικά στοιχεία αυτής της ιδέας που ως μορφή μεταπλασμένη από την αρχαιότητα γνωρίζει παραλλαγές, αλλά στην ουσία της διατηρείται σχεδόν ανέπαφη σε όλη τη διάρκεια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.