Παλαιοχριστιανική λίθινη μήτρα κοσμημάτων από ανασκαφή στην Καρδάμαινα της Κω - ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ, Σοφία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Σε συστηματική ανασκαφή που διεξάγεται στην Καρδάμαινα της Κω ήρθε σε φως λίθινη μήτρα κοσμημάτων. Η διεξοδική της εξέταση προσφέρει πληροφορίες που αφορούν στη λατόμευσή της αλλά και στο παραγόμενο προϊόν που είναι αυτό του σταυρού με διχαλωτές απολήξεις. Το συγκριτικό υλικό από δημοσιευμένα κοσμήματα και η μορφή του σταυρού προσφέρουν σαφείς χρονολογικές ενδείξεις για την τοποθέτηση του ευρήματος μεταξύ του δεύτερου μισού του 6ου και των αρχών του 7ου αιώνα.