Λίθινες φιάλες και κολυμβήθρες με ανάγλυφο διάκοσμο της μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου από την Ελλάδα - ΠΑΛΛΗΣ, Γιώργος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Από τη γλυπτική της μέσης και της ύστερης βυζαντινής περιόδου στον ελλαδικό χώρο έχει σωθεί ένας μικρός αριθμός λίθινων αγγείων με ανάγλυφο διάκοσμο, που ταυτίζονται με φιάλες αγιασμού και κολυμβήθρες. Τα αντικείμενα αυτά, που απαντούσαν μόνο σε σημαντικούς ναούς και μοναστηριακά καθολικά, εξετάζονται ως προς το σχήμα τους, τη μορφή του διακόσμου, την παρουσία επιγραφών, τη διάκριση της χρήσης, τη θέση τους μέσα στο ναό, καθώς και τις πρακτικές της αφιέρωσής τους.