Συνεργεία μεταβυζαντινών ζωγράφων από το Νεοχώρι της Χίου: Η μαρτυρία των επιγραφών - ΒΑΣΣΗ, Όλγα; ΒΑΛΑΚΟΥ, Παρισιάνθη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
́Εξι επιγραφές που έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικά νησιά του Αιγαίου (στη Χίο, στη Λέσβο, στην Ικαρία και στη Ρόδο) κάνουν λόγο για ζωγράφους που προέρχονταν από το χωριό Νεοχώρι της Χίου και περιόδευαν στο Αρχιπέλαγος ζωγραφίζοντας εκκλησίες, από το δεύτερο ήμισυ του 17ου έως τα μέσα περίπου του 18ου αιώνα. Ο τόπος καταγωγής των ζωγράφων, το χωριό Νεοχώρι, φαίνεται πως ήταν και ο τόπος όπου μαθήτευσαν την τέχνη τους και πως εκεί λειτούργησε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο με εμβέλεια και στα γειτονικά νησιά.