Η Παναγία Γαλακτοτροφούσα η «Σπηλαιώτισσα» σε έργα Καπεσοβιτών ζωγράφων Ν - ΝΑΝΟΥ, Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Με αφετηρία δύο όμοιες εικόνες της Γαλακτοτροφούσας με την προσωνυμία «η Σπηλαιώτισσα» που συνδέονται με τον Ιωάννη του Αθανασίου από το Καπέσοβο και το γιο του Αναστάσιο Αναγνώστη, διερευνώνται: τα εικονογραφικά πρότυπα της συγκεκριμένης παραλλαγής, η πιθανή σχέση της με χαρακτικό της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και η απήχηση που βρίσκει σε τοιχογραφίες, εικόνες και σχέδια του καπεσοβίτικου εργαστηρίου στο τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα (1778-1793). Τα νέα δεδομένα οδηγούν στην ταύτιση του ζωγράφου Ιωάννη που υπογράφει εικόνα της Γαλακτοτροφούσας «της Σπηλαιώτισσας» στη Συλλογή Βελιμέζη με τον Καπεσοβίτη Ιωάννη του Αθανασίου και στην απόδοση δύο σχεδίων με το ίδιο θέμα (Μουσείο Μπενάκη, Συλλογή Γιαννούλη) στον ίδιο ζωγράφο ή στον κύκλο του εργαστηρίου του.