Το καθολικό της μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας - ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ, Iωάννης Α. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Το καθολικό της μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου (17ος αι.) στις πλαγιές του Ελικώνα είναι σπάνια περίπτωση διώροφου μεταβυζαντινού καθολικού. Στον όροφο έχει δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό και νάρθηκα με τυφλό τρούλο στο μέσον και τεταρτοσφαίρια επί γωνιακών ημιχωνίων στα πλάγια. Κάτω από τον κυρίως ναό υπάρχει τρίκλιτη θολωτή κρύπτη κατ’ απομίμηση εκείνης της μονής Οσίου Σεραφείμ Δομπού (16ος αι.), που επηρεάστηκε από τη γειτονική μονή του Οσίου Λουκά (11ος αι.). Θολωτές δίοδοι εξυπηρετούν την απόκρυψη τιμαλφών και τη διαφυγή ανθρώπων