Η λατρεία του αγίου Ευδόκιμου - GEROLYMATOU, Maria (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Ο άγιος Ευδόκιμος (BHG 607) έζησε στην Καππαδοκία το α ́ μισό του 9ου αιώνα. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια συνδεόμενη με τους Μαλεΐνους και τους Φωκάδες. Ήταν στρατιωτικός, πέθανε σε νεαρή ηλικία και τάφηκε στο Χαρσιανό. Απέκτησε τη φήμη του θαυματουργού και ο τάφος του εξελίχθηκε σε προσκύνημα. Η εξέλιξη αυτή διακόπηκε βίαια ύστερα από τη μεταφορά του λειψάνου του Ευδοκίμου στην Κωνσταντινούπολη, κατ’ απαίτηση της οικογένειας. Χάρις στις προσπάθειες της οικογένειας και την υποστήριξη της Εκκλησίας στα τέλη του 9ου αιώνα η λατρεία του Ευδοκίμου στην πρωτεύουσα ήταν ήδη εδραιωμένη. Ο άγιος Ευδόκιμος συνδέθηκε με ναό της Θεοτόκου στην περιοχή Εξακιόνιον. Η λατρεία του υπήρξε δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον μέχρι την εποχή των Παλαιολόγων. Σώζονται αρκετές μικρογραφίες του, ενώ είναι σπάνιες οι απεικονίσεις του στη μεγάλη ζωγραφική.