Σταυροπροσκύνησις: Ενα ιδιότυπο εικονογραφικό θέμα - FUNDIĆ, Leonela; KAPPAS, Michael (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Το παρόν άρθρο πραγματεύεται παραστάσεις Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού από αγγέλους, ένα σπάνιο εικονογραφικό θέμα που εντοπίζεται στις τοιχογραφίες τριών απομακρυσμένων μεταξύ τους μνημείων του ελλαδικού χώρου, στον Άγιο Νικόλαο της Ροδιάς κοντά στην Άρτα, στο ασκητήριο των Αγίων Πατέρων στη Βαράσοβα Αιτωλίας και στην Υπαπαντή Σοφικού Κορινθίας. Εκτός από το προφανές εσχατολογικό τους περιεχόμενο, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τοιχογραφίες αυτές να απηχούν και τις εκκολαπτόμενες πολιτικές φιλοδοξίες, τόσο των Κομνηνοδουκάδων όσο και των Παλαιολόγων μετά τα μέσα του 13ου αιώνα.