Θεραπευτής και πεταλωτής: Νέα στοιχεία για τον Ρωμανό τον Σκλεποδιώκτη από τη μνημειακή ζωγραφική της Κρήτης - ΠΥΡΡΟΥ, Νικολέττα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Ένας άγιος Ρωμανός με την επωνυμία Σκλεποδιώκτης, που έχει προσφάτως ερμηνευθεί ως προστάτης και θεραπευτής των αλόγων, απαντά στο διάκοσμο ορισμένων ναών της Κρήτης, από τον ύστερο 13ο έως και το 15ο αιώνα. Στην παρούσα ανακοίνωση, με την επανεξέταση των τριών γνωστών παραστάσεων και την προσθήκη νέων, σκιαγραφείται η εξέλιξη της εικονογραφίας του αγίου, κάτω από την επίδραση της δυτικής τέχνης.