Οι απεικονίσεις του αγίου Αχιλλείου στον ελλαδικό χώρο και η διάδοση της τιμής του - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Παρασκευή Χ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Aπό τη μελέτη των μνημείων, στα οποία σώζονται απεικονίσεις του αγίου Αχιλλείου, φαίνεται η αμείωτη τιμή στο πρόσωπό του από τη βυζαντινή εποχή έως τις μέρες μας. Tο γεωγραφικό εύρος των μνημείων αυτών αποδεικνύει τη διάδοση της τιμής του αγίου, πέρα από την τοπική εκκλησία της Λάρισας, σε όλη την αρχιεπισκοπή Αχρίδας και σε περιοχές εκτός αυτών. Οι απεικονίσεις του αγίου Αχιλλείου έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τονίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του, όπως αυτή του ιδρυτή μιας εκκλησίας ή του μαχητή κατά των αιρέσεων, του οικουμενικού ιεράρχη ή του εθνικού αγίου.