Διασκεδάσεις σκαλισμένες σε ελεφαντοστό: Οι μουσικοί και οι χορευτές στο σκέπασμα του κιβωτιδίου Veroli - PAPAGIANNAKI, Anthousa (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Το κιβωτίδιο Veroli, κατασκευασμένο από ελεφαντοστέινες πλάκες και οστέινες ταινίες καρφωμένες σε ξύλινο πυρήνα με οστέινα καρφιά, είναι ίσως το πιο γνωστό μεσοβυζαντινό κιβωτίδιο, διακοσμημένο με μυθολογικές μορφές υψηλής ποιότητας. Το σκέπασμά του διατηρεί ένα μουσικό σύνολο και τρεις χορευτές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Αν όμως στρέψουμε την προσοχή μας από την αρχαϊκή εμφάνιση των μορφών στα μουσικά όργανα που κρατούν και στην εικονογραφία του χορού, τότε μπορούμε ίσως να διακρίνουμε στοιχεία από την καθημερινή ζωή της μεσοβυζαντινής περιόδου κρυμμένα πίσω από ένα αρχαϊκό πέπλο.