Βυζαντινή κεραμική απο τη Δάρδανο και το Kepez στον Ελλήσποντο - TÜRKER, Ayşe Ç. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Τα κεραμικά ευρήματα που καταγράψαμε στις περιοχές της Δαρδάνου και του Kepez, στις εκβολές της κοιλάδας Kalabakli (Ελλήσποντος), παραπέμπουν στην περίοδο από τον 5ο έως τα τέλη του 13ου αιώνα. Στην περιοχή της Δαρδάνου καταγράφηκαν ευρήματα που χρονολογούνται κατά κύριο λόγο στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Η κεραμική που χρονολογείται στη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των ευρημάτων στην περιοχή του Kepez. Σε καμιά από τις θέσεις αυτές δεν έχουν διεξαχθεί αρχαιολογικές ανασκαφές και η κεραμική προέρχεται από επιφανειακές έρευνες. Ωστόσο, οι πρώτες αξιολογήσεις των κεραμικών ευρημάτων υποδεικνύουν ότι ο οικισμός της επισκοπής της Δαρδάνου είχε εξαπλωθεί και στις δύο πλευρές των εκβολών του παραπόταμου Kalabakli.