Αδημοσίευτη εικόνα του έφιππου αγίου Θεοδώρου από την Αγχίαλο (Pomorie) της Μαύρης Θάλασσας - TRIFONOVA, Alexandra Ph. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Στο ναό της Μεταμορφώσεως του Χριστού στην Αγχίαλο (σημ. Pomorie) φυλάσσεται μια αδημοσίευτη εικόνα μεγάλων διαστάσεων (107x77x3 εκ.) του έφιππου αγίου Θεοδώρου δρακοντοκτόνου. Η εικόνα αποτελεί, πιθανότατα, έργο ενός ανώνυμου ντόπιου καλλιτέχνη, ο οποίος δραστηριοποιείται στο δεύτερο μισό και πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνα και ο οποίος εμπνέεται από έργα της κρητικής σχολής του 15ου αιώνα, με τα οποία ανανεώνει την τοπική καλλιτεχνική παράδοση.