Χάλκινες εικόνες έκτυπης διακόσμησης μεσοβυζαντινής και υστεροβυζαντινής περιόδου - SCHWARTZ, Ellen C. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια ομάδα εικόνων έκτυπης διακόσμησης από λεπτά φύλλα κραμάτων χαλκού. Παρά την αποσπασματικότητα της διατήρησής τους, μπορούν να προταθούν οι διάφορες χρήσεις τους. Συχνά μιμούνταν πολύτιμες μεταλλικές διακοσμήσεις εικόνων, γνωστών από τα σύγχρονά τους κείμενα. Μέσα από αναφορές των έκτυπων αυτών εικόνων σε φιλολογικές πηγές μπορεί να ανιχνευθεί η μέτρια χρηματική τους αξία. Τέτοια αντικείμενα είναι πολύ πιθανόν να άνηκαν σε οικογένειες κάποιας ανώτερης τάξης και θα χρησίμευαν ως εικόνες ιδιωτικής λατρείας, θα διακοσμούσαν ταπεινές εκκλησίες και παρεκκλήσια, αλλά και θα αφιερώνονταν μέσω δωρεών ή κληροδοτημάτων σε μοναστήρια.