Γύρω απο έναν άγνωστο δίσκο προσφορών στη μονή ∆οχειαρίου Αγίου Όρους - ANDROUDIS, Pascal (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Στην εργασία παρουσιάζεται ένας άγνωστος σφυρήλατος δίσκος προσφορών από κράμα χαλκού από τη μονή ∆οχειαρίου Αγίου Όρους. Το κεντρικό θέμα του έργου, η παράσταση των Πρωτοπλάστων εντός μεταλλίου, αποτελεί κοινό και αγαπητό θέμα σε παρόμοια έργα των αρχών του 16ου αιώνα που αποδόθηκαν σε γερμανικά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας, κυρίως της Νυρεμβέργης. Επιπλέον αναδεικνύεται η σπανιότητα της απόδοσης των μορφών στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με την πλειονότητα των έργων που φέρουν το ίδιο θέμα, εντοπίζονται έργα παράλληλα στη ∆υτική Ευρώπη και τέλος γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας των καινοτομιών, όσον αφορά στο θεολογικό και κοινωνιολογικό υπόβαθρο, που εντοπίζονται σε αυτήν την παράσταση.