Σκηνές με την «Πηγή της Θείας Σοφίας» στο εικονογραφικό πρόγραμμα του Ναού του Σωτήρος στη Μονή της Αγίας Ευφροσύνης στο Polotsk (Λευκορωσία) - SARABIANOV, †Vladimir D. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Μεταξύ των τοιχογραφιών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη μονή της Ευφροσύνης στο Polοtsk της Λευκορωσίας, απεικονίζονται δύο σκηνές της μετάδοσης της Θείας Σοφίας σε αγίους ιεράρχες. Οι τοιχογραφίες που απεικονίζουν τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό ή Θεολόγο είναι τα παλαιότερα σωζόμενα παραδείγματα του θέματος στη μνημειακή βυζαντινή τέχνη. Οι συνθέσεις με τα πολλαπλά μηνύματα συμβολισμών, εκτός του ότι αποτελούν μέρος ενός πολυπρόσωπου εικονογραφικού προγράμματος με απεικονίσεις μοναχών, συμβολίζουν επίσης τις πηγές της αιώνιας ζωής, κάτι που συνάδει με την κύρια χρήση της εκκλησίας ως ταφικού παρεκκλησίου της πριγκίπισσας Ευφροσύνης και της οικογέ- νειάς της στα μέσα του 12ου αιώνα (περί το 1161).