Το ύφασμα, το χρώμα, ο συμβολισμός και η σημασία του στο Βυζάντιο (4ος-15ος αιώνες) - MYTHESIUS, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Στη μελέτη διερευνάται η σχέση του «πολιτισμού» με την «υπόσταση» και τη «μνήμη», έτσι όπως εκφράσθηκε στα μεταξωτά βυζαντινά υφάσματα από τον 4ο έως το 15ο αιώνα. Η μέθοδος για την έρευνα των μεταξωτών περιλαμβάνει την εφαρμογή θεωριών σχετικά με το σύγχρονο υλικό πολιτισμό. Το γεγονός αυτό επιτρέπει να αναλυθούν μηνύματα σχετικά με την πολιτική ιδεολογία, τη θρησκευτική πίστη και τους κοινωνικούς κανόνες, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με τα μεταξωτά υφάσματα και, επιπλέον, εκπέμπονταν μέσω αυλικών και θρησκευτικών τελετών. Η γενική εντύπωση από τα μεταξωτά είναι ότι αυτά αποτελούσαν σημαντικό εργαλείο μετάδοσης της παράδοσης του πολιτισμού και ότι ο πρωταρχικός σκοπός τους ήταν να ενισχύσουν την εικόνα του Βυζαντίου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ως μιας ιδεατής χριστιανικής αυτοκρατορίας που διέπεται από «τάξιν».