Η βασιλική Α των Φιλίππων. Σχόλια στην αρχιτεκτονική ιστορία και τη λατρεία. - ΜΕΝΤΖΟΣ (Aristotelis MENTZOS), Αριστοτέλης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Η Βασιλική Α των Φιλίππων, μια τυπική τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, έχει συνδεθεί με τη λατρεία του αποστόλου Παύλου σε μια ρωμαϊκή κρύπτη/κινστέρνα, που θεωρήθηκε τόπος φυλάκισης του αποστόλου. Σειρά προσκτισμάτων στον βόρειο τοίχο της βασιλικής φαίνεται ότι αποτελούσαν ένα άλλο σημείο λατρείας του Παύλου, για να τιμηθεί το θαύμα της ανάστασης μιας νεαρής κόρης, όπως περιγράφεται στις απόκρυφες Πράξεις Παύλου. Προσθήκες και ανακατατάξεις στο δυτικό τμήμα της βασιλικής σχετίζονται με την εξέλιξη των κατασκευών αυτού του προσκυνήματος και βοηθούν στην κατανόηση της εξέλιξης της προσκυνηματικής λατρείας του Παύλου στους βυζαντινούς Φιλίππους.